Thierry Lescrauwaet: “Wie kent de intrinsieke eigenschappen van 10.000 kleuren?”

7COULEURS-Eizo-Workshop-Thierry-Lescrauwaet-featuredimage-v1

Kleuren laten niemand onberoerd. We associëren ze – vaak onbewust – met bepaalde sferen, stijlen, doelgroepen … De juiste kleur kiezen is daarom een minutieuze wetenschap. Net zoals die kleur achteraf correct gebruiken en weergeven zijn beiden specifieke expertises waar u beter rekent op doorwinterde specialisten. Een gesprek met kleurenexpert Thierry Lescrauwaet.

 

Waar begint jullie verhaal over kleuren?

Thierry Lescrauwaet: “Luc Van Renterghem bestudeert al 50 jaar kleuren en hun effecten op mensen. Systematisch onderzoekt hij hoe ons brein naar kleuren kijkt. Vanuit deze psychologische benadering heeft hij een geniaal systeem ontwikkeld; het Color Passport. Dit legt nauwgezet de eigenschappen van zo’n 10.000 kleuren vast. Met de Color Navigator kunnen vervolgens voor elk bedrijf de werkende kleuren en kleurencombinaties worden gezocht.”

 

Wat bedoelt u met ‘werkende kleuren’?

“Concreet: welke kleuren werken voor de doelgroep? Kleur als brand owner, zeg maar. De Color Navigator geeft een goed beeld over welke kleur in een bepaalde stijl zal passen, welke sfeer zal gecreëerd worden. Zelfs welke kleuren in bepaalde landen zullen slagen. Want de eigenschappen die hier aan een kleur worden toegekend, kunnen in een ander land iets heel anders betekenen.

Vandaar dat ontwerpers, designers, architecten … echt wetenschappelijk op zoek moeten naar kleuren voor ze een productkleur, logo, huisstijl of interieur bepalen. En daar helpen we hen uiteraard bij!”

 

Is dat voor die professionals dan niet evident?

“Zij zijn natuurlijk zeer veel met kleuren bezig. Maar het is een schier onmogelijke taak om van zoveel kleuren bij te houden hoe ze gebruikt moeten worden. Hoe ze evolueren in de maatschappij en in de wereld. Dat is onze specialiteit en daar zijn we elke dag exclusief mee bezig. Bij ons kunnen professionals opleidingen volgen, wij zorgen voor hun software en helpen hen concreet bij een project.

Daarnaast ontwikkelen we nu ook een tool die we in maart 2018 zullen lanceren en waardoor we deze professionals nog beter kunnen bijstaan. Ze zullen kunnen beschikken over krachtige data, een kleurbarometer, sectorverdelingen … en uiteraard allemaal heel gebruiksvriendelijk en intuïtief. Afspraak volgend jaar!”

 

Waarom de samenwerking met Sept Couleurs?

“Karel Verstraete is de expert op het vlak van de reproductie van kleuren volgens internationale standaarden. Ik verklaar me nader: wij kunnen een kleur bepalen maar hoe het bij de klant op het scherm wordt weergegeven, hoe het er op print moet uitzien … dat is voer voor Karel. Hij zal no-nonsense bij klanten uitleggen hoe zij met kleuren moeten omgaan. Hij weet ook welke corrigerende acties nodig zijn om bestaande onvolmaaktheden van de drager te compenseren. Op die manier zijn onze klanten niet alleen verzekerd van de kwaliteit, ze werken ook efficiënter doordat resultaten sneller correct zijn en bovendien betrouwbaar!”

 

BEZOEK COLOR PASSPORT